Simuloinnin jälkeen päädyttiin merkittävästi kevyempään aitarakenteeseen

Suomen suurin, Stena Recycling Oy:n metallinmurskauslaitos sijaitsee Porin Tahkoluodon tuulisessa merimaisemassa. Meren läheisyyden sekä laitoksen vieressä kulkevan sähköistetyn junaradan vuoksi metallipölyn leviäminen on pidettävä mahdollisimman hyvin hallinnassa. Tämän vuoksi alueelle ryhdyttiin suunnittelemaan suoja-aitauksia.

Alkuperäisessä suunnitelmassa aidan korkeustarpeeksi arvioitiin jopa 15 metriä, mutta mittoihin ja tarkkaan sijaintiin liittyi epävarmuutta. Varmaa tietoa ei ollut myöskään siitä olisiko umpi- vai verkkoaita toimivampi ratkaisu. Investointi on merkittävä, joten sen halutaan tottakai onnistuvan mahdollisimman hyvin.

–  Mittakaava aidalle, jota lähdettiin suunnittelemaan oli niin iso, että halusimme varmistella ja tehdä päätökset todennettuihin faktoihin pohjautuen. Tässä vaiheessa kuulimme Numerolan laskenta- ja simulointipalveluista yhteistyökumppanimme kautta. Luotimme heidän suositukseensa – ja hyvä että luotimmekin: voisi sanoa, että yllättävän vähällä saa yllättävän paljon, tuotantopäällikkö Hanna Seppälä Stena Recyclingiltä kertoo.

Odotettavissa merkittävää kustannussäästöä

Numerolan laskelmat ja simulointi osoittivat, että 10 metriä korkea aita on riittävä. Lisäksi kävi ilmi, että että alkuperäisen oletuksen mukainen umpiaita olisikin itse asiassa huonompi vaihtoehto, sillä se voisi aiheuttaa pyörteitä ja pahentaa pölyn leviämistä.

– Ilman simulointia aidasta olisi tullut turhan massiivinen. Se olisi vaatinut myös raskaat ja kalliit runkorakenteet. Numerola mallinsi tuulen käyttäytymisen koko alueella ja huomasimme, että on myös muita kohtia, jotka kannattaisi suojata. 

 – Aitaa ei vielä ole, joten toistaiseksi emme ole säästäneet rahaa, mutta tulemme säästämään. Tarkkaa summaa emme ole laskeneet, mutta arviolta heittämällä kymmeniä tuhansia euroja. Korkeaan umpiaitaan rautaa ja betonia olisi mennyt huomattavasti enemmän. Isompi aita olisi ollut myös tilankäyttökysymys, Seppälä sanoo.

Esimerkkikuva tuulen fysiikan mallintamisesta asiakkaan ympäristössä.

Alusta loppuun sujuvasti etäyhteyksin

Koko projekti hoidettiin koronasta johtuen etäyhteyksin. Asiakkaan päässä tämä aiheutti alkuun epäilyjä.

– Vähän mietimme miten homma hoituu, kun emme tapaa kasvotusten eikä alueelle ollut mahdollista tulla paikan päälle. Kaikki meni kuitenkin tosi hyvin. Yhteydenpito oli molemmin puolin sujuvaa ja aktiivista. 

– Loppujen lopuksi homma meni tosi ripeästi. Tapasimme etäyhteyksin kerran viikossa koko projektin (noin 1,5 kk:n) ajan. Numerola hankki tarvittavat tiedot pitkälti itse ja palavereihin oltiin hyvin valmistauduttu. Meille oli koko ajan selkeää miten asia etenee. 

Jo ensimmäiset laskelmat alueen tuuliolosuhteista vahvistivat, että simuloinnilla saatava tieto on oikean suuntaisia. 

– Oli tärkeää saada tunne siitä, että ollaan tekemässä oikeita asioita. Näimme, että dataan voi luottaa ja että mallinnuksia kannattaa tehdä lisääkin. Homma hoitui nopeasti ja yllättävän helposti – ei voi olla kuin tyytyväinen, Stena Recyclingin tekninen asiantuntija Jouni Ruuhimäki sanoo.

Monimutkaiset asiat ymmärrettävästi selitettynä

Alueen tuuliolosuhteita mallinnettiin projektissa laajasti ja raportti sisälsi erilaisia skenarioita. Asiaan perehtymätön saattaisi ajatella, että raporttien tulkinta on hankalaa eikä niistä siksi saada kaikkea hyötyä irti. Stena Recyclingillä oltiin kuitenkin sitä mieltä, että Numerolan tuottamat visuaaliset raportit olivat helposti ymmärrettäviä ja hyödynnettäviä. 

– Samuli ja Erkki ymmärsivät, että asiakas ei ole tämän asian asiantuntija ja he osasivat kertoa asiat ymmärrettävästi. Muille simulointia harkitseville sanoisin, että hankintavaihessa ei kannata pelätä että osaanko tulkita raportteja. Se oli maallikollekin todella selkeä. Siinä oli esitelty monia mittauksia ja tuuleensuuntia. Voimme tukeutua siihen myös jälkeenpäin. Yhteenvetona tästä projektista voisi sanoa, että yllättävän vähällä saa yllättävän paljon, Ruuhimäki summaa.

Teksti: Susanna Mäkinen / Medita

Hanna Seppälä

Tuotantopäällikkö