Numerolalta ei mallinnusosaaminen lopu kesken haastavissakaan projekteissa

Valmet on maailmanluokan osaaja paperikoneiden valmistamisessa. Yli puolet kaikesta tuotetusta paperista valmistetaan Valmetin paperikoneilla. Koska pelaamme maailmanmestaruussarjassa, edellytämme kumppaneiltammekin kovan luokan osaamista.

Yhteistyömme Numerolan osaajien kanssa alkoi 1990-luvun alussa toimiessani Valmetin paperikoneiden perälaatikoiden tuotekehityksen vetäjänä. Ensimmäisessä projektissa mallinsimme paperikoneen perälaatikon toimintaa, mikä auttoi tehokkuuden parantamisessa. Hyvien kokemusten rohkaisemana veimme mallinnuksen ilosanomaa koko paperikoneen alueelle, ja hyödynsimme sitä onnistuneesti myös muun muassa  kalanterin ja puristimen kehitystyössä.

Olimme edellä aikaamme, sillä hyödynsimme mallinnusta 15 vuotta aiemmin kuin siitä tuli valtavirtaa teollisuudessa. Paperikoneiden infrastruktuuri ja dataa keräävä teknologia ovat kehittyneet valtavasti 2000-luvun alusta lähtien. Paperikone on hyvin monimutkainen prosessi, jossa on paljon prosessimallinnettavaa ja optimoitavaa. Meillä on tuotekehityksessä edelleen tarve korkean tason mallinnus- ja simulointityökaluille.

Luotettu tuotekehityskumppani, joka on piirun verran syvemmällä ilmiöissä

Numerola on meille luottokumppani, jonka matemaattista erikoisosaamista olemme hyödyntäneet jo kahden vuosikymmenen ajan. Heidän asiantuntijansa tuntevat mallinnuksen kentän ja tietävät, mikä on mahdollista ja mikä ei. Siksi heidän lupauksensa pitävät. Me tunnemme Numerolan kyvykkyydet ja heidän tapansa toimia. Kun tuotekehityksessämme on tullut tarve mallinnukselle, olemme kääntyneet Numerolan puoleen. He tuntevat paperikoneen erityispiirteet ja tuotekehityksen tarpeet jo entuudestaan, jolloin työhön päästään vähällä tiedonvaihdolla.

Tiedän kokemuksesta, että Numerola kyllä puurtaa tuloksen siihen mitä on tilattu, eikä osaaminen ole koskaan loppunut kesken suurissakaan haasteissa. Numerolan asiantuntijoilla on halu laajentaa osaamistaan ja ratkoa uusia ongelmia. He ovat piirun verran syvemmällä ilmiöissä kuin kilpailijansa. Me olemme vahvoja paperikoneteknologiassa, mutta mallinnukseen liittyvän syvimmän osaamisen ostamme Numerolalta. Olemme luottaneet Numerolan vahvaan mallinnusosaamiseen suunnitellessamme omia satsauksiamme tuotekehityksessä. Yhteistyöstä olemme saaneet tietoa ja ajattelun elementtejä.

Tavoitteena luoda paperikoneesta digitaalinen kaksonen

Olemme lähteneet uudelle kierrokselle yhteistyössämme paperikoneen digitaalisen kaksosen rakentamisessa ja teollisen internetin palveluiden kehittämisessä. Koska paperikone on valtavan monimutkainen prosessi, täydellisen digitaalisen kaksosen luomisessa ja data-analyysien tekemisessä riittää haastetta tuleville vuosille.

Digitaalisen kaksosen avulla voimme tulevaisuudessa simuloida ja optimoida paperikoneen toimintaa täydellisellä digitaalisella vastineella. Sen avulla voimme läpivalaista myös niitä paperikoneen prosesseja, jotka ovat aiemmin olleet mittaamisen ja optimoinnin ulottumattomissa. Etenemme digitaalisen kaksosen luomisessa vaiheittain pieni pala kerrallaan, sillä paperikone on valtavan monimutkainen prosessi.

Tällä hetkellä teemme Numerolan kanssa kehitystyötä muun muassa tiettyjen paperikoneen osien energiankulutuksen vähentämiseksi. Tiivistäen voi sanoa, että yhteistyömme tavoitteena on kehittää paperin tuotantoprosessia tehokkaammaksi, laadukkaammaksi ja luotettavammaksi. Haluamme mallinnuksen ja datan avulla kehittää Valmetin paperikoneita sellaisiksi, että paperikoneillamme voi tuottaa enemmän arvoa vähemmillä resursseilla.

Jyrki_huovila_valmet 1

Jyrki Huovila

Manager, Technology

Valmet Technologies Oy