On vastuullisuusteko huomioida tuuliolosuhteet kaupunkisuunnittelussa
Kirjoitimme Tekniikan & Talouden Studioon jutun kaupunkisuunnittelun digiloikasta, jonka Numerola on toteuttanut. Tässä alla siitä referaatti, mutta voit lukea koko jutun täältä.
Simulointiin perustuvat tuulisuusanalyysit ovat tärkeä osa kaupunkisuunnittelun digitalisaatiota. Kaupungit ovat investoineet merkittävästi muun muassa rakennusten digitaalisiin tietomalleihin. Näiden hyödyntämiseen tuulisuusanalyysit tarjoavat luontevan uuden tavan.
Tuuliolosuhteet vaikuttavat rakennetun ympäristön viihtyvyyteen ja turvallisuuteen monin tavoin. Myrskyt ja puuskaiset tuulet voivat aiheuttaa vaarallisia tuuliolosuhteita katutasolle tai irrottaa rakenteita ja tehdä niistä alueella liikkuville hengenvaarallisia.
Yli sukupolvien kestäviä ratkaisuja
Tuuliolosuhteiden ja tuulen vaikutusten selvittäminen jo suunnittelun alkumetreillä varmistaa toimivan ja turvallisen kokonaisuuden sekä ehkäisee kalliiden ja jopa vaarallisten rakennusvirheiden syntymistä. Tuulta voidaan ohjata rakennusten sijoittelulla ja muodolla, ulkoisilla rakenteilla ja puustolla niin, että alueen käyttömukavuus eri vuodenaikoina on optimaalinen.
Tuulisuusanalyysistä saadaan hyötyjä ihan kaiken kokoisissa rakennushankkeissa.
3D-kaupunkimallit tehokäyttöön
Aiemmista karkean tason arvioista tai kalliista tuulitunnelikokeista on siirrytty kustannustehokkaisiin, matemaattiseen mallinnukseen perustuviin analyyseihin, nk. digitaalisiin tuulitunneleihin. Asiakkaan ei tarvitse koota lähtötietoja analyysin pohjaksi, sillä työssä hyödynnetään avoimia tietolähteitä. Tuulisuusanalyysin tuottamiseen menee tyypillisesti vain muutama viikko.


Hinta?
Tuulisuusanalyysin hinta on varsin kohtuullinen – ja suhteessa hankkeen kokonaisbudjettiin se on suorastaan mitättömän pieni. Lisäksi, kun tuuliolosuhteet huomioidaan suunnittelussa huolellisesti, voidaan saada myös merkittäviä säästöjä kohteen rakennus- ja ylläpitokustannuksissa.